SULJE

Onnellista tulevaisuutta rakentamassa

Viime viikolla Coach Kari oli mukana tapahtumassa, joka teki meihin suuren vaikutuksen.

Esportin liikunnallinen iltapäiväkerho oli kutsunut Espoon Iceheartsin ystävyysotteluun. Vastakkain olivat iltapäiväkerhon kaksi kertaa viikossa harjoitteleva salibandyjoukkue ja ryhmä innokkaita, liikuntaa rakastavia lapsia, joilla eivälttämättä ole omia mailoja tai muita varusteita. Muutamalla ei ollut sisäpelikenkiä, ja yksi ei ollut koskaan edes pelannut salibandya.

Icehearts on enemmän kuin urheilujoukkue (Katso video). Siellä tehdään yhteistyötä koulun, vapaa-ajan toimijoiden ja sosiaalityön kanssa. Oma ilmainen urheiluseura on yksi osa kokonaisuutta. Tavoitteena on pitkäkestoinen tuki, sosiaalisten taitojen edistäminen ja turvallinen aikuisen läsnäolo lapsen elämän muutosvaiheissa. Kunkin lapsen kohdalla työntekijät sitoutuvat toimintaan kahdeksitoista vuodeksi eli käytännössä lapsen koko kasvuiäksi. Toiminta mahdollistetaan kuntien, valtion ja yksityisen sektorin lahjoituksilla.

Esportin tilat ovat huippuluokkaa, salit vimeisen päälle ja mahdollisuuksia tekemiseen vaikka minkälaisia. Harvoin pysähdymme ajattelemaan, että kaikilla lapsilla ei ole mahdollisuutta harrastaa organisoiduissa, uutuuttaan kiiltävissä halleissa. Vaikka jokainen vanhempi vilpittömästi rakastaa lastaan, taloudelliset tai mielenterveydelliset syyt ja elämässä tapahtuvat suuret muutokset voivat aiheuttaa sen, ettei lapsella ole mahdollisuutta samaan kuin muilla kavereilla. Mikä tahansa perhe saattaa kohdata sellaisia arjen haasteita, että tarvitaan ulkopuolista tukea.

Floridassa Kari valmensi Palm Beach Soccer Academyssä, joka järjesti toisinaan hyväntekeväisyystapahtumia tukeakseen vähävaraisissa kaupunginosissa asuvien lasten urheiluharrastusta. Kontrasti oli suuri verrattuna Karin työhön yksityiskoulussa, jossa liikunnanohjaaja joutui joskus miettimään, miten kannustaa lasta, joka pohtii harrastuksen lopettamista, koska äiti kieltäytyi ostamasta hänelle uutta kännyä tai Niken kenkiä. Jokainen halusi olla pidempi, nopeampi ja rikkaampi. Täytyi aina välillä pysähtyä muistuttamaan, että niillä joilla on jo paljon, olisi varaa myös jakaa muille.

Lapsen, jonka kotona taloudelliset asiat ovat reilassa, on hyvä nähdä, etteivät huippuvarusteet ja autokyydit ole itsestäänselvyys. On olemassa erilaisia perheitä ja elämäntilanteita, mutta siitä huolimatta olemme kaikki ihmisiä moninaisine tunteinemme, toiveinemme ja intohimoinemme. On upeaa, että Icehearts antaa mahdollisuuden niin monelle innokkaalle nuorelle ja rakentaa siltoja erilaisista taustoista tulevien lasten välille. Sillä tavalla rakennamme parempaa tulevaisuutta!