SULJE

Tälle on tilausta

Viime viikolla Ilta-Sanomat kirjoitti keskiaukeamallaan: Nyt valmennetaan junnujen vanhempia. Nettiversio artikkelista on luettavissa tämän linkin kautta.

Artikkeli on herättänyt paljon keskustelua ja Kari on saanut myös suoraa lukijapalautetta. Tuntuu, että tälle on nyt tilausta. Elämme kasvavien paineiden ja vaatimusten maailmassa, yksilön pitää suorittaa suorittamasta päästyään ja siten todistaa kelpaavansa muille. Jopa Kirkko ja Kaupunki –lehdessä todettiin, että ”urbaanin ihmisen peruskysymys ei liity pelastukseen vaan siihen, kelpaanko ja riitänkö minä.”

Samanaikaisesti on havaittavissa nouseva trendi: suoritusyhteiskunnan asettamien paineiden puristuksessa pehmeät arvot nostavat päätään. Haluamme oppia armollisuutta itseämme ja toisiamme kohtaan. Lapsen pitää saada leikkiä, olla lapsi, olla ihminen. Hänen ei tarvitse todistaa olevansa taitava, nopea ja vahva ollakseen rakastettu ja hyväksytty.

Urheilussa kilpaileminen on usein olennainen osa peliä eikä sitä voi täysin pyyhkäistä pois. On vain muistettava, että kilpaileminenkin on leikkimistä. ”Huippujen” etsiminen ei ole itsetarkoitus vaan leikin sivutuote. Onnellisuuteen keskittyminen kannattaa aina. Syvempien arvojen pohtimisen ja ihmisen sisäisen kasvun tukemisen tulisi olla keskiössä, vaikka valmentaja tai vanhempi olisikin kiinnostunut satsaamaan myös urheilun viihteellisempään puoleen (eli runsaasti mediahuomiota saaviin kisoihin ja huippu-urheiluun).